Monday, June 9, 2014

Gilan Kosovadaki Türk Doktorlar

Dr.Remzi Ali Alioglu,1993 yılında ilkokul ve lise eğtimini tamamladığı Ohrid’te dogdu .1954 yilindaUskup’te tip fakultesine girdi. Cerrahideki uzmanligini Uskup’teki cerrahi klininiginde tamamladi. Yillarca Gilan’daki cerrahi bolumude sef olarak calisti, ondan sonraiki donem Gilan’daki tip merkezinde muduro larak calisti.Gilan tip  lisesi’de turkce egtim goreno grencilere de ders vermistir. Martinovic olayindan sonra Istanbul’a goctu ve orda kizilay’da calismaya basladi. Dr.Levent’in babasidir. Dr.Niyazi Halim ve Dr.Zeqeriya Saitile tip merkezinin duayenlerindendir. Dr.Remzi, Dr.Niyazi ve Dr.Zekeriya kariyerlerini Gilan’da doctor olarak tamamladilar. Ayrica Istanbul’daki Gilanlilar dernegine de uyedir.

Dr.Zeçeriya Sait – Gol 1939 yilinda Gilan’da dogdu. Ilkokul ve lise egtimini burada tamamladi. Savastan sonra okulu bitiren ilk Gilanlilar’dandir.Tip fakultesini Uskup Universitesinde bitirmistir. Ic hastaliklari konusundaki uzamanligini ise Belgrad’taki “B ic hastaliklari kliniginde” prof.dr. Bozhoviq’in yaninda bitirmistir. Gilan’in ilk dahiliyeci’lerindendir. Uzunca bir sure dahiliye bolumunde sef olarak calsti, ve kalp hastaliklari sorumlusu idi.Iki donem boyuca Gilan’daki Tip Merkezi’nin genel muduru idi.Gilan’da 1984 yilinda kurulan ilk dializ merkezi’nin kurucusudur.Gilan’daki tip lisesi’nin de kurucularindandir. Ayrica Tip lisesi’nde turk ve arnavut siniflarina da ders vermistir. 2001 ylinda vefatetmistir.

Mr.Ph. Mahmud Mahmud 1925 yilinda babasi Haki effendi (1881 Gilan) ve annesi Qibrije tarafindan dunyaya gelmis ve kasaba’nin eski aileleri’nden sayilan Novoberda’li olarak taninir. Abisi Kenan 1928 yilinda dogmustur (evlendigi esi Ayten hanim Uskuplu idi ) ayni zamada unlu basketbol teknik directoru OktayMahmudi’nin de babasidir.1931 dogumlu Kevser adindaki kizkardesi ise kardesi Kenan gibi kasabanin ilk ogretmenleri’ndendir. Mahmud Mahmudi ilk okul’u Gilan’da bitirmis, ardindan ise Uskup’teki Alexsander krali’nin medresesine kayit olmustur. Eczacilik fakultesini Belgrad Universitesi’nde bitirmistir. Yillarca kasaba’nin eczaneler’inde calismistir. Turkoloji ogretmeni Ohrid’liesi Sebahat’tan Denis ve Suat adli iki oglu vardir. Eczaci Mahmud Mahmud kasabada Mahmud efendi olarak bilinir.Yakin arkadaslari professor Hasan Kalesh ve Musa Gas’tir. Evi Musa Zajmi yolunda idi.1961 yilinda Mahmud effendi Pristineye, kardesi Kenan Uskup’e goc ederler. Kizkardesi Kevser ise Ohrid’te evlenir. Gilan’in en entelektuel ailesi idi. Bir ara Kosova’daki eczacilik baskanliginda baskan olarak calisti. Oglu Denis ve gelini Sabina Belgrad’ta Eczacilik fakultelerini bitirdiler. Ayni zamanda teknik direktoru olarak da taninan yegeni Oktay Mahmudi eczacilik bitirmistir ve Istanbul’da yasamaktadir. Esi, Pristine’deki Orientalistik fakultesinde ders vermistr.Mahmud effendi 2003 yilinda Pristine’de vefat etmistir.

Dr.Halid Saban 1927 yilinda Uskup’te dogmustur. Uskup’te tip fakultesini bitidikten sonra, ayni zamanda hem ortopedi hem de travma bolumunden uzmanlik yapmistir.Uzun bir sure Uskup’teki Ortopedi Klinigi’nde orthopedist olarak calismistir, ayni zamanda da kliniğin sefi gorevini üstlenmiştir. 1987 yilinda Makedonya’daki yasalara gore 60 yasini dolduranca lisanlar emekliye ayrilmalidir. Ardindan Gilan bolgesel hastanesine katilarak ilk defa 1987 yilinda ilk defa Ortopedi bolumunu acmistir. Primarius idi.1992 yilina kadar burda calismis ardindan emekliye ayrilarak Uskup’e donmustur. Makedonya baskanligi icin aday olmustur. Iki oglu (Altay ve Pammir) ve bir kizi vardir.

Dr.Şevçet Ramuş Mehmet 1955 yilinda babasi Ramuş ve annesi Fetiye tarafindan Gilan’da dogmustur. Ilk okul ve lise egtimini Gilan’da tamamlamistir. 1972 yilinda ornek ogrenci ozel odulunu kazanmistir. 1973’te Belgrad universitesinde Tip bolumunu kazanmistir ve bu okuldan 1978’te mezun olmustur.1976 yilinda Belgrad universitesindeki basarilari nedeni ile ornek ogrenci odulunu alan tek Kosovali’dir. Uroloji bolumundeki uzmanligini ise 1985 yilinda Zagreb universitesindeki “Rebro” kliniginde ak.prof.drolan Ljubomir Cecuk’un yaninda tamamlamistir. 1984-85 yilinda Zagbreb universitesinde Urolojive Ultrason bolumunden doktora yapmistir. 1985  yilinda Uroloji bolumunu ve 1978 yilinda ultrason kabinesini Gilan’da acmistir. 1987 yilinda saglik konusunda yaptigi fedakarliklar nedeni ile Nentor odulu’nun sahibi olmustur. 1994 yilinda Belgrad universitesi tarafindan uroloji konusunda bilin olarak ilan edilmistir. Kosova, Sirbistan, Hirvatistan, Slovenya, Turkiyeve Makedonya da yayinlanmis 61 tane bilimsel calismasi vardir. Belgrad’taki patafizyolojik ensutusu’nde asistan olarak calismis, ayni zamanda tip lisesi’nde Arnavutve Turk ogrencilerine ders vermistir. Esi hemsiredir.Can,Ebru veVaris adinda uc cocugu vardir.


Dr.SadettinAdiller 1953 yilinda babasi Isa ve annesi Rafete tarafindan Doburcan koyu’nde dunyaya gelmistir. Ilkokulu Doburcan’daki “Nazim Hikmet” ilkokulunda, liseyi ise Gilan’da “Zenel Hajdini” lisesinde 1973/74 yillari arasinda turkce egitimle tamamlamistir. 1980 yilinda Belgrad universitesinde stomatoloji bolumunu bitirmistir. 1980 yilinda universiteyi bitirmesi ile Gilan’da saglik ocaginda calismaya baslamistir.1982 yilinda stomatolojik muayhnehanesini acmistir. Dr.RecepSefiu’dan sonra acilan ikinci stomatolojik muayhanesidir.1989 yilinda Sarayeva ve Pristine’de cene ortodontisini bitirmistir. Bugun ozel muayhanesinde orthodontis olarak calisir. Selda, Leyla, Seven ve Gamze adinda 4 kizi var.


Dr.Ayla Keci – Bektesi 1963 yilinda babasi Suleyman ve annesi Aliye tarafindan Pristine’de dunyaya gelmistir. Ilkokul ve liseyi Pristine’de bitirdikten sonra 1990 yilinda Pristine universitesi Tip Fakultesi’nden mezun olmustur. Gilan’da Besnik Bektesh ile evlenmistir. 1992 yilinda ise Gilan’daki Saglik ocaginda calismaya baslamistir. 2001 yilinda Pristine universitesinde aile hekimligi dalinda uzman olmustur. Bugun Qenar Qesme diye adlandirilan ufak bir kasaba’da saglik merkezinde calismaktadir. Aylin, Kemal ve Madina adinda da uc cocugu var.

Dr.Kadir Hüsein 1967 yilinda babasi Abdullah ve annesi Cemile’den Gilan’da dunyaya gelmistir. 1999 yilinda Pristine’de Tip Fakultesini bitirmistir. 2004 yilinda ise aile hekimligi dalinda Pristine’de uzmanlik yapmistir. Ayrica 2013 yilinda Tiran universitesinde doktorasini tamamlamistir. 2003-2008 yillari arasinda Saglik Bakanliginda danismanlik gorevini yurutmustur.2008-2011 yillari arasinda ise Cevre Bakanligi’nda danismanlik yapmistir.2013 yilindan beri Saglik Baganliginda Bakanyardimcisi gorevini yurutmektedir.

Yazar: Şevçet Ramuş Mehmet