Tuesday, July 1, 2014

Anamorava’daki Çerkezler ve onların kaderleri (Kosova'daki Çerkezler)

Anamorava’daki Çerkezler ve onların kaderleri

Yazar: Şevçet Ramuş Mehmet
Kod/ 42105506

Öncelikle Anamorava’daki Çerkez’leri tanımak için bu Kafkas milletinin gecmisi ile tanismamiz lazim. Geldikleri yer Adige olarak bilinmektedir, fakat Rus’lar bu milleti aşağlamak için onlara Çerkez, yaşadıkları yere ise Çerkesia diyorlardı. Bu eski milletten Herodot m.ö. 450  senesinde bahsetmiş, ve Herodot dışında onlar için Jaqcues de Morgan ,Sebastiyan Smith ve Stuart Piggot ‘da bahsetmiştir.

Çerkezlik XVII.
 Yuzyıl’da Hazar denizi, Karadeniz ve Kırım bölgesi üzerinde yayılmıştır. Bugün günümüzde en tanınan şehri Soqi’dir. Aynı zamanda Kış Olimpiyat oyunları da burda düzenlanmiştir. / 1,3/

En tanınmış kabilelerden olan Adige-Çerkez : Abhas, Ubih, Balkanlar, Karaqajve Oset’dirler. Balkanlar için Abhas kabileleri’nin önemi büyüktür ve Kosova’da Abazi kabileleri olarak tanınırlar. Bu millet ayni zamanda da askerlik becerileri ile de tanınırlar. 1829-1864 yıllari arasında Ruslara karşı, 1853-1856 yılları arasında Kırım savaşında Osmanlı muttfiklerindendiler. Rus ordusu Çerkezleri hicbir zaman sevmemiştir ve onlari soykırım vardiyasına zorlamıştırlar. İlk göç 1828 yılında yaşanmıştır, ardından 1847 yılında da büyük bir göç  olmuştur. 1868 yılında  ise Türkiye, Ürdün, Israil ve Balkanlara göç başlamıştır.
Çerkezler ayni zamada çok önemli isimler kazandırmışlardır:
Mısır’a dört bakan, Tunusta bir bakan, Türkiye’de yedi bakan,12 sadrazam, Türkiye altıncı cumhurbaşkanı olan Fahri Korkutu ve Türkiye onuncu cumhurbaşkanı olan Ahmet Sezer gibi isimleri kazandırmıştır. Çerkez milleti üç sultan vermiştir. Mahmut Şefket Pasaki Balkan ve Kosova savaşlarında yer almışlardır ve iki türk generali olan Çetin Dogan ve Yaşar Büyükanıt ta Çerkezlerdendir.
Kirk ve Michael Dauglas Çerkezdirler. Dünyaca ünlü kalp cerahı Mehmet Öz;  oyuncular: Türkan Şoray ve Bergüzar Korel; mankenler : Deniz Akkaya, Asuman Krause ve Nefise Karatay, ayrıca dünya güzeli seçilen oyuncu Azra Akın’da Çerkezdir.
-Edebiyat dunyasından: nobel ödüllü ünlü yazar Orhan Pamuk, Ayşe Kulin, Halide Edip Avadar (Atatürk’ün yaşıtıdır), Ömer Seyfettin (aynı zamanda da Kumanova savaşinda gazeteci olarak yer almıştır ) ve muzik dunyasinin super stari olarak da bilinen Ajda Pekkan’da Çerkez’dir.
-Spor dunyasından tanıdığımız: NBA basketbolcusu Mehmet Okur; Futbolcu: Sergen Yalçın, Oğuz Çetin, Aykut Kocaman ve Edebiyat dunyasının en tanınmış isimlerinden olan Harun Yahya da Çerkezdir.
Çerkezler Kosovada: Priştine, Mitrovica, Gilan ve Vitia belediyelerinde yerleşmiştirler. Ayrıca Kumanova, Niş, Makedonya ve Sırbistan’ın bazı bölgelerinde de görülmüştürler.
Gilandaki Çerkezler için Zarije Popoviq ve Sırp başkanı Radomir Putnik şunları söylemişlerdi: 1878 yılında Berlin kongresinden sonra, kasabanın Çerkez’leri sırp askerlerini kınayıp onları öldürdüler, gerekçe olarak ise şehri kurtardıklarını gösterdiler. Bu nedenle sırp geneal Jankovic 1912 yılında Çerkezlerden öc almak amacı ile onlara Anamoravayı zorla terk ettirmiş ve onlara Türkiye’ye gitmelerini söylemişti (Frank Lusane, Lav Trockive Anry Barbys’e gittiler). Anamorava’da Drobes, Çerkez Sadovinasi, Livoç ve Gilanda bulunmuşturlar. 1878 yılında Livoç adlı köyden 45 aile Türkiye’ye göç etmiştir.1912 yılında ise Çerkezler Sadovinasindan 65 ev; Livoç’tan 9; Drobesi’den 18; Gilan’dan ise 17 ev göç etmiştir. 1912 yılında Çerkezlerin göç etmesinden sonra Ömer Seyfettin (Çerkez gazetci - yazar) Androjan, Djurdevic, Tihomir, Djordevicve Lav Trocki Kosova Çerkezleri için yazılar kaleme almışlardır. 1935 yılılnda Pozharan’dan 4 ev göç etmiştir. Kosova Çerkezeri için de ayrıca ; Todor Stankovic, Lubljana’da antropolog olan Niko Zhupaniq de yazılar kaleme almıştır. Zhupaniq Priştine ve Vuçtırna Çerkezleri için ayrıca bahseder. Böylece 1955 yılına kadar %95 Çerkez Anamorava’dan Türkiyeye dogru göç etmiştir. 1959 yılında Atik cami’nin yanında evleri bulunan üç Çerkez ailesi de Turkye’ye göç etmiştir. Bugün sadece üç aile kalmıştır ki aile bireyleri de arallarında Arnavutça konuşur, ama halk bunları Şaban, Sadullah ve Xhemil Çerkezi olarak tanır. Çerkezler kasabadaki Arnavut ve Türkler ile evlnmişlerdir. Ayrıca Anamorava’daki Çerkezler için de Gilanlı Akademisyen Atanasije Urosheviq bir yazı kaleme almıştır; Halk içinde ‘Çerkez surati’, kadınlar için: mori ‘Çerkezka’, kasabanın sağından Livoç’a kadar olan arsalar ise ‘Çerkezka, olarak adlandırılır. Ayrıca daha önceden Türkçe şarkılar söylenmiştir ‘Çerkez kız', gibi. Anamorava’da Çerkezler askerlik becerileri için tanınmışlardır. (ki osmanlıların onları bazı savaşlarda seçmelerinin yegane sebebi budur) onlar arıcı olarak ta tanınırlar. Çerkez kadınlar uzun boylu, güzel ve evlilik için oldukça aranmıştırlar. Erkek Çerkezleri ise savaşçı ve işci oldukları için onlarda ‘Çerkez Surati’ vardı ve evlenmeleri oldukça zordu. Ama bu Çerkez kızları için geçerli değildi.

Literatür
1.Önemli Çerkezler Türkiye’de, Wikipedia
2.Gjordjevic T. Çerkezi u nasojzemlji. Nasnarodni zivot,150-165, Belgrad,1984.
3.Yalci Kücük, Syryar ,Çerkes Göçleri Cumhuriyet Tarihi,1-16, yazarin telif hakkı
4.Nusic B, Kosovo, 1-256,1902
5.Trifunobvski T, Ranija cerkeska naselja u Makedonji, Balancia, XXI, 307-316 Belgrad 1990
6.Sikimic B., Etnolingvistick e istrazivanja skrive nihmanjina mogucnosti I organizacije .Çerkezina Kosovu,1-283, Beograd
7.Seyfettin O, Balkan Harbi Hatiralari, Tahsin Yıldirim, 1-208, Istanbul 2010
8.Urosevic a. Gornja Morava I Izmornik disortacioni I mbrojtur me 1929 te mentori Tihomir Djordjevic, 153sayfa, Belgrad
9.Zupanic N., Etnoloski znacaj Kosovskih Çerkezka. Etnolog Glas Etnoloskog muzeja u Ljubljani, 56.,218-25 , Ljublana 1993

No comments:

Post a Comment